piątek, 27 stycznia 2012

Malibu

Domowe Malibu
Przepis zaczerpnięty z bloga: przepisy na nalewki

 




Składniki:
  • 200g wiórków kokosowych
  • 250ml spirytusu
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie:
Wiórki wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na kilka dni. Odcedzamy alkohol. Miksujemy dwa rodzaje mleka i dolewamy aromatyczny spirytus. Wlewamy do butelek i odstawiamy na tydzień.
Smacznego!



*Według mnie 250ml spirytusu to za mało na 200g wiórków. Wiórki wchłonęły praktycznie cały alkohol. Lepiej dać wówczas 100g wiórków lub na 200g wiórków  -  500ml wódki. Doczytałam też, ze aromat kokosowy można uzyskać wlewając mleczko kokosowe, wtedy nie trzeba już moczyć wiórków.

*Wiórki po odcedzeniu można użyć do ciasta. Tak też zrobiłam i zamieszczę niebawem przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi.



1 komentarz: