środa, 25 stycznia 2012

Ajerkoniak

Dziś Ajerkoniak własnej roboty. Bardzo lubię słodkie alkohole dlatego też postanowiłam taki wykonać.
Przepis zaczerpnęłam z bloga: przepisy na nalewki




Przepis:
  • 6 żółtek
  • szklanka spirytusu
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • mleko skondensowane niesłodzone
Wykonanie:


Miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dolewamy mleko a następnie spirytus cały czas mieszając. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy ajerkoniak na tydzień lub dwa. Po tym czasie jest gotowy do picia.



Z moich doświadczeń wynika, że ajerkoniak jest "jadalny" już znacznie wcześniej :)
Z doświadczeń moich koleżanek wynika, iż gdy zamienimy w przepisie mleko zagęszczone z niesłodzonego na słodzone, powstanie gęsta masa alkoholowo-jajeczna która może służyć jako krem. Wtedy taki ajerkoniak należy zrobić np. w słoiku. :) Krem jest równie pyszny!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz