środa, 18 stycznia 2012

Tiramisu

Start!
Na rozpoczęcie przygotowałam deser Tiramisu. Wyszło mi 7 pucharków.



Przepis (głównie z wieczka mascarpone):
  • 2 x  serek mascarpone  (250g każdy)
  • 4 żółtka
  • cukier puder (8 łyżek)
  • paczka lub dwie biszkoptów dowolnego kształtu ( u mnie wystarczyła jedna paczka)
  • kawa rozpuszczalna
  • alkohol (1-2 kieliszki) - u mnie  koniak, może też być amaretto lub likier kawowy
  • kakao do posypania
Wykonanie:

W dużym kubku zaparzyć kawę. Odstawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać serek ( po trochu) i dalej ubijać aż masa zgęstnieje. Do kawy dolać alkohol. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie pucharków.  Następnie wkładać parę łyżek masy, potem biszkopty i znowu masa aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma zostać masa. Desery wstawić do lodówki na 8h. Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz