poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Orzechowiec

Pyszne ciasto z orzechami!




Zrobiłam mix przepisów i wyszło ciasto takie jak chciałam:

Składniki:

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
Na stolnicy zagniatamy mąkę z margaryną pokrojoną w kostki. Dodajemy resztę składników i dalej zagniatamy. Jak ciasto utworzy spójną kulę to dzielimy je na trzy części. Każdą część pieczemy oddzielnie. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dno blachy. Brzegi papieru mają wystawać poza formę. Potem ciasto wałkujemy na papierze tak, aby dopasować  do wymiarów blachy. Pieczemy 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika placek musi poleżeć w formie, aby zrobił się bardziej sztywny i nie popękał przy wyjmowaniu.
Super pomysł z wałkowaniem i pieczeniem tych placków na papierze do pieczenia znalazłam tu: orzechowiec
Ciasto to można przygotować parę dni wcześniej, wtedy skruszeje i będzie idealne.

Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • ok pół szklanki mleka
  • masło
Pół litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiem naczyniu roztrzepać budyń, żółtka, mąkę oraz pół szklanki mleka (można odrobinę mniej niż pół szklanki). Gdy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę.  Mieszając wszystko pogotować chwilę. Mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Następnie odstawić do ostygnięcia. Jak budyń będzie zimny, dodajemy masło miksując wszystko. Identyczny krem stosuję do karpatki :)

Masa:
  • kajmak w puszce
  • orzechy włoskie
Pierwszy placek smarujemy masą budyniową, potem kładziemy drugi placek i znowu masę budyniową i ostatni placek. Na wierzch ciasta kładziemy masę kajmakową i posypujemy orzechami włoskimi.

Smacznego!

Lubię to ciasto a tu tylko jedno zdjęcie.. Ciasto robiłam na Wielkanoc. W święta nie było czasu na dłuższą sesję zdjęciowa.. A w zamian:

10 komentarzy: