Zebra na co dzień i Zebra na święta!
Co jakiś czas mam ogromną ochotę na Zebrę! Ostatnio robiłam ją przed świętami. Potem udało mi się kupić formy na babki świąteczne i wpadłam na pomysł, aby babki również były z ciasta "zebrowego" :)
Składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 1 aromat arakowy
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki
- masło do posmarowania formy i kaszka manna do posypania lub bułka tarta
Wykonanie:
5 całych jaj ukręcić w misce z 2 szklankami cukru. Następnie dodać 2 i 1/2 szklanki mąki, ukręcić. Dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia, potem 1 szklankę wody i 1 szklankę oleju. Mieszając wlać aromat arakowy. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać 5 łyżek mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Tortownicę wysmarować masłem i posypać kaszką (lub bułką). Wlewać masy na przemian: łyżka jasnej, łyżka ciemnej, cały czas na środek tortownicy. Piec do suchości patyczka. Moje zebry piekły się dość długo, około 1h15m w piecyku bez pomiaru temperatury.
Smacznego!
Piękna ta Twoja zebra:)
OdpowiedzUsuńwieki zebry nie jadłam, piękne ma paski ta Twoja :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna zebra Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam zebry, a szkoda bo to pyszne ciasto. I do tego jak wygląda:-)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa! :)
OdpowiedzUsuń