poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wesołych Świąt!

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia! Wigilia  2012

Po dłuższej przerwie (działo się dużo -  planowane i nieplanowane wydarzenia, wesołe i smutne) zamieszczam moje świąteczne potrawy :)






Pierogi  z kapustą i grzybami

Farsz

  • kaputa kiszona 1kg
  • pieczarki 0,5kg
  • grzyby suszone 

Ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • szklanka gorącej wody lub mleka
  • ewentualnie żółtko

Przygotowanie:
Kapustę opłukać i wycisnąć.Pieczarki opłukać i oczyszcić. Grzyby suszone oraz kapustę ugotować w wodzie z listkiem oraz zielem angielskim. Odcedzić. Wystudzić. Pieczarki ugotować w wodzie z solą oraz pieprzem.Odcedzić.Wystudzić. Wszystko zmielić w  maszynce z sitkiem o dużych oczakch. Doprawić. Najlepiej farsz przygotować sobie dzień wcześniej. Dobrze się przegryzie.


Mąkę zagnieść z wodą i żółtkiem. Kulkę ciasta przykryć ścierką i kroić po kawałku, wałkować na cienkie placki. Szklanką wycinać koła, nadziewać farszem i zaklejać. Ugotwać we wrzącej osolonej wodzie. Krążki ciasta wycinałam tez specjlanym "ściskaczem do pierogów" . Widać na zdjęciu.



Do ciasta na pierogi dodałam całe jajko ( z białkiem). Myślę, że to błąd. Ciasto stało się twarde. Następnym razem spróbuję dodać tylko żółtko lub zrezygnuję z jajka w ogóle :)
Tu znalałzam dobre rady na temat ciasta do pierogów :wkrainiesmaku.pl





Paszteciki

Ponieważ  farszu  wyszło mi  spooooro (kapusty miałam ponad 2 kg), a pierogów zrobiłam już dużo, więc postanowiłam zrobić paszteciki.



Farsz - kapusta z grzybami

Ciasto
  • 4 szklanki mąki
  • 50g drożdży
  • szklanka śmietany plus na dolewanie w miarę potrzeby
  • masło 1/3 kostki 200g
  • cukier 3-4 łyżki
  • jajko
  • troszkę soli
  • żółtko do smarowania


Przygotowanie:
Wszystki składniki zagnieść na stolnicy. Następnie wałkować placki. Z placka wycinać prostokąty. Ułożyć farsz i zwinąć pasztecik w  rulon, tak aby się skleił. Następnie  tworzyć kolejny.  Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w piecyku do zarumienienia.
Takie paszteciki są równie smaczne z nadzieniem mięsnym. :)




1 komentarz:

  1. Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami! to chyba moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń