piątek, 2 marca 2012

Obiad piątkowy

Ryba w sosie koperkowym






Nie pomyślałabym, że gotowana ryba może być pyszna! Smak udoskonala sos koperkowy. 

Dla mnie jest to idealna propozycja na piątkowy obiad. Przygotwanie zajmuje niewiele czasu.
Na moim talerzu jest jeszcze ryż-carry i marchewka gotowana (przygotowana wcześniej).

Przepis od:Niebieska Pistacja



Składniki:

  • 30-40 dag mrożonych filetów rybnych
  • woda lub wywar z warzyw do ugotowania ryb
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku 
  • sok z 1 cytryny
  • sól


Wykonanie:
W rondelku zagotować wodę lekko zakwaszoną sokiem cytrynowym. Wrzucić zamrożone filety, dodać sól do smaku i ugotować do miękkości. Kawałki ryby wyjąć łyżką cedzakowa i przełożyć na półmisek. Przygotować sos: na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i rozprowadzić mlekiem. Mieszać by nie dopuścić do powstania grudek. Zagotować, doprawić solą i sokiem z cytryny. Dodać posiekany koperek. Tak przygotowanym sosem polać ugotowaną rybę.
Smacznego!



3 komentarze: