Przepis zaczerpnięty z bloga: przepisy na nalewki
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 250ml spirytusu
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie:
Wiórki wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na kilka dni. Odcedzamy alkohol. Miksujemy dwa rodzaje mleka i dolewamy aromatyczny spirytus. Wlewamy do butelek i odstawiamy na tydzień.
*Według mnie 250ml spirytusu to za mało na 200g wiórków. Wiórki wchłonęły praktycznie cały alkohol. Lepiej dać wówczas 100g wiórków lub na 200g wiórków - 500ml wódki. Doczytałam też, ze aromat kokosowy można uzyskać wlewając mleczko kokosowe, wtedy nie trzeba już moczyć wiórków.
*Wiórki po odcedzeniu można użyć do ciasta. Tak też zrobiłam i zamieszczę niebawem przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi.
Świetne zdjęcia, czym fotografujesz jeśli można wiedzieć?
OdpowiedzUsuń