Na rozpoczęcie przygotowałam deser Tiramisu. Wyszło mi 7 pucharków.
Przepis (głównie z wieczka mascarpone):
- 2 x serek mascarpone (250g każdy)
- 4 żółtka
- cukier puder (8 łyżek)
- paczka lub dwie biszkoptów dowolnego kształtu ( u mnie wystarczyła jedna paczka)
- kawa rozpuszczalna
- alkohol (1-2 kieliszki) - u mnie koniak, może też być amaretto lub likier kawowy
- kakao do posypania
W dużym kubku zaparzyć kawę. Odstawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać serek ( po trochu) i dalej ubijać aż masa zgęstnieje. Do kawy dolać alkohol. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie pucharków. Następnie wkładać parę łyżek masy, potem biszkopty i znowu masa aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma zostać masa. Desery wstawić do lodówki na 8h. Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz