Przepis zaczerpnęłam z bloga: przepisy na nalewki
Przepis:
- 6 żółtek
- szklanka spirytusu
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- mleko skondensowane niesłodzone
Miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dolewamy mleko a następnie spirytus cały czas mieszając. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy ajerkoniak na tydzień lub dwa. Po tym czasie jest gotowy do picia.
Z moich doświadczeń wynika, że ajerkoniak jest "jadalny" już znacznie wcześniej :)
Z doświadczeń moich koleżanek wynika, iż gdy zamienimy w przepisie mleko zagęszczone z niesłodzonego na słodzone, powstanie gęsta masa alkoholowo-jajeczna która może służyć jako krem. Wtedy taki ajerkoniak należy zrobić np. w słoiku. :) Krem jest równie pyszny!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz