Kostki kokosowe!
Przepis zaczerpnęłam z bloga: Niebieska Pistacja
Ja dodałam jeszcze kakao do środka ciasta.
Ciasto:
- 45 dag mąki
- 2 jaja
- 1/3 kostki margaryny
- 25 dag cukru pudru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3/4 szklanki mleka
- aromat waniliowy
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- kostka masła
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 5 dag kakao
- kieliszek rumu lub wódki ( u mnie wódka)
- 20 dag wiórków kokosowych
Jajka ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojoną margarynę i dobrze utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, mleko, aromat oraz kakao. Piec około 20 min. (temperatura 180 st.) w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką (moja 30x40 cm).
Ostudzone ciasto pokroić w kostki o boku 4 cm. Zagotować składniki polewy (oprócz alkoholu). Po zdjęciu z ognia wlać rum ( lub wódkę) i wymieszać. Kostki maczać w gorącej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami.
Smacznego!
* U mnie ciasto piekło się godzinę (do suchości patyczka) w piecyku elektrycznym który nie ma pomiaru temperatury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz