czwartek, 5 kwietnia 2012

Domowe maseczki

  ... z kartki z kalendarza...



  Oto kilka jadalnych maseczek :) na twarz ! W przerwie świątecznego pieczenia i gotowania można znaleźć odrobinę czasu na domowe zabiegi kosmetyczne :)





* Najprostsza maseczka to położenie na twarz  i szyję świeżego żółtka (zawiera cenną dla skóry lecytynę)
* Maseczka z miodu działa ujędrniająco
* Zmiksowany, zielony groszek z puszki położony na twarz i szyję, wygładza zmarszczki i łagodzi podrażnienia skóry
* Utarte jabłko z twarożkiem i odrobiną miodu odmładza skórę
* Utarta pietruszka lub marchewka zmieszana z twarożkiem wygładza skórę i odświeża
* Ugotowany ziemniak, zgnieciony na miazgę, zmieszany z odrobiną mleka (ciepłego i przegotowanego), z dodatkiem kilkunastu kropli witaminy A i B znakomicie wpływa na cerę



Maseczki te zmywa się po 15-20 minutach przegotowaną wodą, zmieszaną pół na pół z przegotowanym mlekiem.


środa, 21 marca 2012

Chałka


Miałam ochotę upiec Chałkę. Poszperałam i wybrałam sobie przepis z dobrze mi już znanego bloga : Majanowe pieczenie



Składniki:
  • 40 g drożdży 
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru
  • żółtko
  • kruszonka (2łyżki mąki : 1 łyżka cukru : 1 łyżka masła)
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajko rozkłócone z pozostałą ilością cukru (czyli z trzema łyżkami), sól, rozpuszczone ciepłe masło oraz wodę.

Zagnieść ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części.  Z każdej części uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce warkocza połączyć i podwinąć pod spód.

Chałkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut( ja wyłożyłam blachę papierem do pieczenia i po upieczeniu nie było problemów  z wyjęciem chałki). Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem i posypać kruszonką lub dowolną posypką. Piec około 25-30 minut  w temperaturze 180 stopni.



* zrobiłam z tych składników jedną dużą chałkę a za drugim razem dwie małe; opcja z dwiema chałkami bardziej mi się spodobała :)
* składniki okazały się świetnie dobrane, nie było za mało ani mąki ani płynnych składników, wszystkiego było idealnie tyle ile być powinno
* moja zmiana to dodać więcej cukru, u mnie to prawie 8 łyżek, ale to zależy od upodobań



Smacznego!

piątek, 2 marca 2012

Obiad piątkowy

Ryba w sosie koperkowym






Nie pomyślałabym, że gotowana ryba może być pyszna! Smak udoskonala sos koperkowy. 

Dla mnie jest to idealna propozycja na piątkowy obiad. Przygotwanie zajmuje niewiele czasu.
Na moim talerzu jest jeszcze ryż-carry i marchewka gotowana (przygotowana wcześniej).

Przepis od:Niebieska Pistacja



Składniki:

  • 30-40 dag mrożonych filetów rybnych
  • woda lub wywar z warzyw do ugotowania ryb
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku 
  • sok z 1 cytryny
  • sól


Wykonanie:
W rondelku zagotować wodę lekko zakwaszoną sokiem cytrynowym. Wrzucić zamrożone filety, dodać sól do smaku i ugotować do miękkości. Kawałki ryby wyjąć łyżką cedzakowa i przełożyć na półmisek. Przygotować sos: na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i rozprowadzić mlekiem. Mieszać by nie dopuścić do powstania grudek. Zagotować, doprawić solą i sokiem z cytryny. Dodać posiekany koperek. Tak przygotowanym sosem polać ugotowaną rybę.
Smacznego!



czwartek, 23 lutego 2012

Chleb z płatkami owsianymi

Jest to mój pierwszy chleb jaki upiekłam.
Przepis zaczerpnęłam z bloga często przeze mnie odwiedzanego:Majanowe pieczenie



Składniki:
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 25 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki chlebowej ( u mnie mąki wyszło więcej, dosypywałam do momentu aż ciasto zlepiło się w jedną kulę)
  • 150 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant (zamieniłam na świeże)
Wykonanie:
Drożdże i cukier wsypać do szklanki ciepłego mleka i poczekać aż ruszą. Masło rozpuścić i wychłodzić, a następnie razem z mlekiem i drożdżami dodać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz, uformować bochenek i zostawić jeszcze na  około 30 min do wyrośnięcia.
Piec w naczyniu żaroodpornym około 40-50 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego!


* Chleb wyszedł bardzo smaczny :) Następnym razem jednak, dam mniej składników płynnych, wtedy nie będę musiała dosypywać mąki.

sobota, 18 lutego 2012

"Flaczki dla odważnych"

Flaczki z drobiowych żołądków



Pomysł i wykonanie: kratko.pl
Zjedzone przez: kratko.pl
Opinia kratko.pl: bardzo smaczne! :)
Ja się nie odważyłam spróbować, ale wyglądają ładnie :) hehe

Składniki:
  • 2x 400g żołądków drobiowych
  • sól, pieprz
  • majeranek, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 duża cebula 
  • 1-2 marchewki


Wykonanie:
Żołądki drobiowe umyć i pokroć na podłużne paski. Cebulę pokroić w kostki, marchewkę w plasterki. Wszystko razem ugotować i doprawić przyprawami. Jak żołądki będa miękkie zagęścić mąką wg uznania. Na koniec gotowania dodać łyżkę masła.
Smacznego!


wtorek, 7 lutego 2012

Kostki kokosowe

Po zrobieniu pysznego malibu zostały mi niewykorzystane wiórki kokosowe. Przyszedł  więc czas na:


Kostki kokosowe!


Przepis zaczerpnęłam z bloga: Niebieska Pistacja
Ja dodałam jeszcze kakao do środka ciasta.

Ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 2 jaja
  • 1/3 kostki margaryny
  • 25 dag  cukru pudru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • aromat waniliowy
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Polewa:
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka 
  • 5 dag kakao
  • kieliszek rumu lub wódki ( u mnie wódka)
  • 20 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojoną margarynę i dobrze utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, mleko, aromat oraz kakao. Piec około 20 min. (temperatura 180 st.) w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką (moja 30x40 cm).
Ostudzone ciasto pokroić w kostki o boku 4 cm. Zagotować składniki polewy (oprócz alkoholu). Po zdjęciu z ognia wlać rum ( lub wódkę) i wymieszać. Kostki maczać w gorącej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami.
Smacznego!

* U mnie ciasto piekło się  godzinę (do suchości patyczka) w piecyku elektrycznym który nie ma pomiaru temperatury.