czwartek, 24 maja 2012

Długie bułki


Bułki z przepisu na bagietkę: bagietki
U mnie mają długość blaszki do pieczenia ciast, dlatego nazwałam je sobie "długimi bułkami".



Cytuję:
Zaczyn
  • 20 dag mąki pszennej
  •  7g drożdży świeżych
  • 200ml letniej wody
Ciasto:
  • 50 dag maki pszennej
  • 350 ml letniej wody
  • 25g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy
 
Sposób przygotowania:
Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3  godziny. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do zaczynu, dodać też mąkę  i wyrobić na gęste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godziny, aż podwoi swoją objętość. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, i ewentualnie trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie.  Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części, uformować bagietki i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 15-20 minut.

*Ja robiłam z połowy składników. Zaczyn zrobiłam ze wszystkich drożdży. Gdy urósł, wymieszałam z pozostałymi składnikami i wyrobiłam ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia. Następnie uformowałam bułki i posmarowałam jajkiem. Po upieczeniu zauważyłam, że smarowanie jajkiem tu nie pasuje, więc następnym razem użyje mąki jak w przepisie u góry. Bułki wyszły naprawdę smaczne.




Kanapki z jajkiem późnym wieczorem z dopiero co upieczoną bułką były znakomite :)



Moje bułki dodaję do akcji: "Domowe Pieczywo dla Alergika"


2 komentarze:

  1. Zapraszam do dołączenia przepisu do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika. Bagietki jeszcze nie mamy a składniki pasują do akcji:) Zasady na Durszlaku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za zaproszenie! Skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń