środa, 21 marca 2012

Chałka


Miałam ochotę upiec Chałkę. Poszperałam i wybrałam sobie przepis z dobrze mi już znanego bloga : Majanowe pieczenie



Składniki:
  • 40 g drożdży 
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru
  • żółtko
  • kruszonka (2łyżki mąki : 1 łyżka cukru : 1 łyżka masła)
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajko rozkłócone z pozostałą ilością cukru (czyli z trzema łyżkami), sól, rozpuszczone ciepłe masło oraz wodę.

Zagnieść ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części.  Z każdej części uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce warkocza połączyć i podwinąć pod spód.

Chałkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut( ja wyłożyłam blachę papierem do pieczenia i po upieczeniu nie było problemów  z wyjęciem chałki). Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem i posypać kruszonką lub dowolną posypką. Piec około 25-30 minut  w temperaturze 180 stopni.



* zrobiłam z tych składników jedną dużą chałkę a za drugim razem dwie małe; opcja z dwiema chałkami bardziej mi się spodobała :)
* składniki okazały się świetnie dobrane, nie było za mało ani mąki ani płynnych składników, wszystkiego było idealnie tyle ile być powinno
* moja zmiana to dodać więcej cukru, u mnie to prawie 8 łyżek, ale to zależy od upodobań



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Śliczne zdjęcia,
    cicho zaproponuje żeby je powiększyć, bo są naprawde dobre!
    I oczywiście bardzo podoba mi się wielki słoik!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa chałka najlepsza! Świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. magiczne fotografie ;]
    domowa chałka musi byc oszałamiająca, prawda?
    nie miała okazji jeszcze się taką rozkoszowac, ale pragnę to zmienic w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe słowa :) Robienie chałek tak mi się spodobało, że piekłam je już parę razy pod rząd! Aha, przypomniałam sobie, że dodałam więcej cukru, w sumie to dwa razy tyle co w przepisie...:) Lubię jak drożdżowe ciasto jest słodkie! Słoik na zdjęciu to mój niezbędnik na mąkę :)
    Zdjęcia zawdzięczam mojemu osobistemu fotografowi:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe wyszyły Ci te chałki
    p.s. piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń