tag:blogger.com,1999:blog-1925482018660030929.post8890636354078316249..comments2021-01-17T02:55:05.749+01:00Comments on basia-cook: Chleb mlecznybasia-cookhttp://www.blogger.com/profile/07232197843207546097noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-1925482018660030929.post-61789118071450029562013-02-24T17:58:31.609+01:002013-02-24T17:58:31.609+01:00Bardzo dziękuję :)
Spróbuję zmierzyć się z zakwase...Bardzo dziękuję :)<br />Spróbuję zmierzyć się z zakwasem :):)mam nadzieję , ze coś z tego wyrośnie :)Anna Wlezieńhttps://www.blogger.com/profile/00284831118759410813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1925482018660030929.post-39136746577496853682013-02-23T16:00:45.012+01:002013-02-23T16:00:45.012+01:00Zakwas: Pierwszego dnia dokładnie mieszamy 10 dag ...Zakwas: Pierwszego dnia dokładnie mieszamy 10 dag mąki z 100 ml wody i odstawiamy w ciepłe miejsce o temperaturze 25-30 stopni C. Następnego dnia dodajemy 100 ml wody i 10 dag mąki. Ponownie mieszamy. Czynność tę powtarzamy przez kolejne pięć dni. Dzięki temu zakwas nabierze mocy i nieco podrośnie. Po upływie tego czasu wrośnięty zakwas wykorzystujemy do wypieku chleba. Warto zostawić około 50g do kolejnej produkcji. Słoiczek z odlanym zakwasem umieszczamy w lodówce. Przed kolejnym pieczeniem wyjmujemy słoik i przez parę dni znowu dokarmiamy zakwas. Ja robię zakwas z mąki żytniej. Do moich chlebów, mimo iż są na zakwasie to i tak dodaję jeszcze drożdże. Nie jestem jeszcze wprawiona w chlebie na samym zakwasie, ale trenuję :) Pozdrawiam!basia-cookhttps://www.blogger.com/profile/07232197843207546097noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1925482018660030929.post-39623302390808629152013-02-21T19:42:26.737+01:002013-02-21T19:42:26.737+01:00Basiu , opowiedz mi proszę jak przygotowujesz zakw...Basiu , opowiedz mi proszę jak przygotowujesz zakwas ... ja dziś też piekłam chleb / ale taki tylko na drożdżach , chciałabym następny upiec prawdziwy , taki na zakwasie /<br />Anna Wlezieńhttps://www.blogger.com/profile/00284831118759410813noreply@blogger.com